Puni članak i video podcasta možete pogledati na https://webdr.ba/mrna

Svjetska pandemija sa COVID-19 još uvijek traje odnoseći sa sobom brojne živote. Međutim, svjetlo se nazire na kraju tunela u obliku vakcina koje bi nam svima trebale donijeti zaštitu od ove bolesti. Dvije odobrene vakcine protiv Covid-19 infekcije, a koje proizvode Pfizer i Moderna su bazirane na novoj tehnologiji informacione ili messenger RNA.
Kao i uvijek kada se pojave novi lijekovi, novi tipovi terapije, pojavljuju se i brojne nedoumice i strahovi, često i neopravdane kritike koje su uglavnom bazirane na neobaviještenosti, neznanju ili što je gore neprovjerenim i pogrešnim informacijama koje običnog čovjeka mogu navesti da donese pogrešnu odluku. Posebno u današnjim vremenima kada primjena bilo kakvih vakcina zahvaljujući brojnim dezinformacijama i poluinformacijama koje su plasirane po društvenim mrežama od strane osoba koje nemaju nikakvo formalno medicinsko obrazovanje izaziva žučne polemike oko temeljne činjenice da su vakcine spasile nebrojene živote od smrti, patnje i invalidnosti i pomogle da čovječanstvo praktično iskorijeni brojne bolesti.
Upravo zbog toga, Portal webDr.ba Vam donosi ovaj edukativni video koji ima za cilj da Vam donese provjerene i kvalitetne zdravstvene i medicinske informacije koje će Vam pomoći u donošenju Vaše odluke. Dakle, govorićemo o tome šta su to i kako funkcinišu Covid-19 mRNA vakcine.

Izjava o odricanju odgovornosti: Prof.dr.sc. Nermin Salkić nema sukoba interesa koji bi bili relevantni za ovaj članak. Prof. Salkić nije uposlenik Pfizer-a ili Modern-e, niti posjeduje dionice ili bilo koji udio u bilo kojoj od ove dvije firme. Podaci koji su iznijeti u ovom članku i video zapisu su kreirani na osnovu trenutnih saznanja o materiji koja je izložena i koja je podložna konstantnoj promjeni kako se ljudsko znanje uvećava. Takođe, ovaj članak i medicinski podaci u njemu nisu zamjena za zdrav razum i prosuđivanje i nisu zamjena za savjet ljekara. Za svaku primjenu bilo kojeg medicinskog sredstva uključujući i vakcine, dužni ste prije primjene konsultirati Vašeg odgovornog liječnika.

Većina informacija u ovoj epizodi je bazirana na izvrsnoj seriji članaka objavljenih na Medium.com od strane Tomasa Pueyo-a, a koji vrlo jednostavnim rječnikom daju konkretne upute kako se nositi sa pandemijom COVID-19 i koji je inicijalni tvorac kovanica o čekiću i plesu sa virusom u narednim mjesecima.

Članci su jako dugi, detaljni, ali imaju preko 60 miliona pregleda i prevedeni su na više od 30 jezika. Za više informacija preporučujem pogledati profil autora na linku gore, a ovaj podcast konkretno je baziran na zadnjem članku u kome se opisuju najeftinije i najefikasnije mjere koje možemo trenutno napraviti i u ovom podcastu su izvedeni najbitniji detalji za našu populaciju uz nekoliko dodatnih komentara.

Puni tekst možete naći i na našem portalu, zajedno sa video prikazima i slikama koji se spominju u ovoj epizodi.

U današnjoj epizodi govorimo o imunitetu, šta je to imunitet i za šta služi? Takođe, u ovoj epizodi imamo i gosta sugovornika, jednu od autorica na Portalu webDr.ba, mr.sc.dr. Gordanu Ljoljić Dojić sa kojom smo razgovarali šta to svako od nas može da učini kako bi ojačao imunitet. Pravilna ishrana, odmor, san, samo su dijelovi lako izvodljive promjene životnog stila koja se preporučuje. Neke od ključnih momenata svega ovoga o čemu smo razgovarali možete pročitati i na članku na našem portalu.

Mr.sc.dr. Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije-nutricionista; na Medicinskom Fakultetu u Banja Luci završila je specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije. 2014. godine magistrirala je iz oblasti nutricionizma na PTF u Osijeku, Republika Hrvatska i stekla zvanje magistar nutricionizma.

Domaćin je prof.dr.sc. Nermin Salkić, urednik portala webDr.ba.

U ovoj epizodi domaćin i urednik portala webDr.ba Prof.dr.sc. Nermin Salkić izlaže kratku analizu daljeg toka epidemije kroz često postavljana pitanja koja čujemo ovih dana.

Pretplatite se na webDr.ba podcast za redovan pristup novim epizodama. Obećavamo puno zanimljivog sadržaja.

Podcast donosi Portal webDr.ba. Pouzdane informacije za bolje zdravlje.

U prvoj epizodi webDr.ba podcasta, donosimo audio zapis komentara našeg urednika, prof.dr. Nermina Salkića o važnosti pridržavanja epidemioloških mjera poduzetih od strane vlasti Bosne i Hercegovine, ali i ostalih zemalja u regonu, a sve u cilju prevencije mogućeg rasplamsavanja epidemije Covid-19 virusa i izbjegavanja scenarija kakve vidimo u Italiji i Španiji.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App